Kaart Portugal, steden, districten, wegen, rivieren: CIA |
Portugal ligt op het Iberisch Schiereiland en grenst in het noorden en het oosten aan Spanje. In het westen en zuiden ligt het land aan de Atlantische Oceaan.
Tot Portugal behoren de eilandengroepen de Azoren en Madeira in de Atlantische Oceaan.
Landschap
Portugal heeft een gevarieerd landschap waarbij de rivier de Taag (Tejo) de belangrijke scheidslijn in het landschap vormt.
Het noorden van het land is heuvelachtig en bergachtig en gaat over in een plateau-achtig binnenland dat in de regio Trás-os-Montes een hoogte van 500 tot 800 meter heeft.
Het hoogste reliëf komt voor in de centrale Serra da Estrela. Dit is een bergketen dat van van noordoost naar het zuidwesten loopt met een hoogte van bijna 2.000 meter. Het reliëf loopt tot bij de monding van de Taag.
De vallei van de Taag is een vlak gebied dat naar het zuiden toe geleidelijk aan stijgt in de richting van de vlakten van de landstreek en regio Alentejo.
De 800 kilometer lange kustlijn van Portugal is voor het grootste deel vlak en zanderig en vaak omzoomd met duinen die lagunes omsluiten en rotspartijen.
Rivieren
De grootste rivieren van Portugal zijn de Minho, de Douro, de Taag en de Guadiana. Deze ontspringen in Spanje.
De Mondego en de Sado zijn de voornaamste rivieren die geheel binnen de Portugese landsgrenzen stromen.
De Minho vormt in het noordwesten en de Guadiana in het zuidoosten de grenst met Spanje. De Taag mondt bij Lissabon en de Douro bij Porto uit in de Atlantische Oeaan.
Districten
Het vasteland van Portugal is bestuurlijk onderverdeeld in 18 districten die allemaal dezelfde naam hebben als de districtshoofdstad.
De 18 districten zijn Aveiro, Beja, Braga, Bragança, Castelo Branco, Coimbra, Évora, Faro, Guarda, Leiria, Lisbon, Portalegre, Porto, Santarém, Setúbal, Viana do Castelo, Vila Real en Viseu.
Regio's
Binnen de statistische indeling voor territoria van de Europese Unie (Nomenclature of Territorial Units for Statistics/NUTS) is Portugal onderverdeeld in zeven regio’s die weer zijn onderverdeeld in 28 subregio’s.
De zeven regio’s zijn de Azoren, Alentejo, Algarve, Centro, Lisboa (Lissabon), Madeira en Norte.
Klimaat en vakantie
Portugal kent, ondanks de invloeden van de betrekkelijk koude Atlantische Oceaan en de continentale Meseta, overheersend een mediterraan klimaat. Tegenover koele en regenachtige winters staan hete, droge zomers.
Het klimaat kent een verschil tussen het noorden en het zuiden. In het noorden heerst een regenschaduweffect. Ook de tegenstelling in temperatuur tussen de kust en het binnenland is aanzienlijk.
Langs de kust liggen de wintertemperaturen tussen 10 en 12 °C, in het zuiden hoger, en in het binnenland tussen 4 en 7 °C. Aan de kust bedragen de zomertemperaturen gemiddeld 20–24 °C en in het noordelijke binnenland 18 °C. Augustus is de warmste maand.
Belangrijke toeristische trekpleisters in Portugal zijn de prachtige natuur, de stranden en bezienswaardigheden in de steden.
Veel toeristen trekt het zuidelijke district Algarve, met prachtige stranden en kuststeden als Faro, Lagos, Albufeira en Portimão.
Steden Portugal
Naast de hoofdstad en grootste stad van het land Lissabon zijn een aantal andere steden in Portugal: Porto, Coimbra, Guarda, Braga, Amadora, Aveiro, Faro, Funchal (op Madeira), Guimarães, Setúbal, Sines, Vila Nova de Gaia.
Kaart Portugal, steden: CIA |
Kaart Portugal
Portugal grenst in het noorden en oosten aan Spanje. In het westen en zuiden ligt het land aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van het Zuid-Europese land is Lissabon.
Kaart Portugal, districten, steden, reliëf, topografie: CIA |